Sunday, August 12, 2007

HROBKY V ÚDOLÍ KRÁLOVEN.

(XVIII.-XX. dynastie). V údolí „Místo krásy“ je místo králových dětí. Je zde přes 100 hrobek dětí a královen.
HROBKA NEFERTARI (hlavní žena Ramesse II.), nejkrásnější hrobka v Egyptě. Objevena roku 1904; po restaurování byla pro veřejnost uzavřena. Je zde 500 m2 maleb a reliéfů. Námětem je duchovní cesta duše sestupující do záhrobí, odkud vyjde ven a spojí se slunečním bohem Re. Od vstupu chodba klesá; v předsíni je motiv krá-lovny s Usírem a Anupem, ve vstupní síni je vlys s kobrami a pštrosími pery, upro-střed je démon držící symboly věčnosti. V boční síni je výjev sedmi nebeských krav a je zde Anup balzamovač. Královna obětuje Hathoře a Selketě. Maat, bohyně kos-mického řádu, pravdy a spravedlnosti je při vstupu do sarkofágové komory. Dále je Nefertari u strážců sedmi bran Usírovy říše. Královna je vedle bohyně Eset, pak vedle bohyně Hathory. Na pilířích vedle sarkofágu je bůh Usíre s žezlem a s důtkami.
HROBKY SOUKROMNÍKŮ. (Dvořanů). Bylo jich prozkoumáno přes 500. Výjevy z prostého všedního života zde převažují. Námětem je ještě pohřeb zesnu-lého. Obvykle Hrobky měly vnější nádvoří, kapli a pohřební komoru v dlouhé, hluboko vytesané chodbě. Na průčelí vchodu byly stély, v zadní části hrobu byly sochy mrtvého. Pohřební komora byla přístupná jedině šachtou. Živé a svěží malby v kapli byly s náměty šťastného života v luxusu vyšší společnosti.
HROBKY ŘEMESLNÍKŮ. Těch, kteří stavěli a tesali v Údolí králů. Ve vesnici Deir El-Medina. Před otevřený dvůr si stavěli malý pylon, na kapli přistavěli malou cihlovou pyramidu a na jejím vrcholu byl zobrazen zesnulý, jak uctívá boha slunce (na malém pyramidionu).

Labels: