Friday, November 02, 2007

znamení Ryb:

Nic individualizovaného v Universu netrvá věčně, vše má svůj počátek a konec. Jinak je to však s Kosmickým Vědomím, které se dostalo nad hranici omezení prostorem a časem. Žije ve Věčnosti, proto nikdy nevzniklo a nezanikne. Ve Vodnáři byla trvale rozpuštěna iluse oddělenosti - individuálního ega a došlo k trvalému Žití ve stavu Kosmického Vědomí. Zde ve zn. Ryb se mystik vzdává dosaženého Kosmického Vědomí ve prospěch všech bytostí. Jde o Nejvyšší Oběť, jakou může Probuzená bytost položit na "oltář Univerza" a kterou může pochopit jen ona. Takovéto bytosti (dají-li se ještě bytostmi nazvat) se mohou vracet v příštích cyklech do "svých" světů jako avatárové či bódhisatvové, aby ukazovali ostatním bytostem Cesty ke Světlu...
Naopak individuality, které v průběhu cyklu nedošly poznání své pravé Přirozenosti se odevzdávajíspánku a odebírají se tak do největších hlubin Oceánu, aby si zde nevědomě odpočinuli před novým kosmickým cyklem (tj. příští inkarnací). Vědomí se potápí stále hlouběji do očistného nevědomého spánku za doprovodu zvuku "M". Zn. Ryb symbolizuje ono tajemné, nestvořené, neprobádané a posvátné "AUM" - kruh se uzavřel ("A" = zn. Berana, "U" = průchod Zvěrokruhem, "M" = zn. Ryb). Znamená odevzdání individuálního vědomí stavu hlubokého spánku - nevědomí (u Neprobuzených bytostí). Z hlediska mystického však jde o Absolutní oběť , položenou na oltář Kosmu.
Ono Kosmické "M" ve skutečnosti nepatří 12. znamení Zvěrokruhu - Rybám, ale 13. Nepojmenovatelnému a Neprojevenému principu, který si můžeme modelově představit v 1 nekonečně malém, hypotetickém bodě - mezi koncem a začátkem Zvěrokruhu - tzv. Jarní bod. Takto pochopíme shodu s hebrejským systémem a systémem Tarot, kde "Mem" má pořadové číslo 13. Obdobně vysvětlíme shodu s tibetským posvátným číslem 13.

Labels: