Tuesday, November 28, 2006

3. dynastie

Třetí dynastií začíná první velká epocha hospodářského a kulturního rozmachu Egypta - Stará říše. Z třetí dynastie je známo šest jmen panovníků. Mezi posledním panovníkem druhé dynastie a znovusjednotitelem Egypta Chasechemvejem a prvním panovníkem třetí dynastie Nebkou nebylo přímé příbuzenské pouta.

Viditelným mezníkem na přelomu obou dynastií a také epoch egyptských dějin se stala první monumentální stavba Egypta, Stupňovitá pyramida v Sakkaře. Její základy položil Nebka, ale dobudovat ji dal pro sebe až Džoser, považovaný za opravdového zakladatele Staré říše. Šestistupňová, 60 metrů vysoká pyramida byla vybudována ve čtyřech stavebních etapách: na počátku byla masivní mastaba postupně rozšířená ve stupňovitou pyramidu. Pyramidu obklopovaly četné stavby kultovního charakteru a správní budovy. Stavitel první pyramidy Imhotep, byl později zbožštěn, je také považován za nejstaršího spisovatele. Za Nebky a prvních panovníků třetí dynastie byla pozornost egyptského státu zaměřena na východ (snaha o zatlačení kočovných kmenů a získání přístupu ke zdrojům měděné rudy na Sinaji), kdežto zahraničně politická a vojenská aktivita na konci této dynastie se obrátila na jih.

Závěr dynastie tvoří vláda Huniho (Hunei), stavitele první skutečné pyramidy, (tj. ve tvaru jehlanu) na jih od Memfidy, v Medúmu. Huni nechal vybudovat pevnost u Asuánu. Tato pevnost měla upevnit moc nad celou oblastí a vytvořit pevné předmostí k postupnému ovládnutí Núbie.