Thursday, August 30, 2007

*Je písemně doložena stavba stovek chrámů, ale později byly rozebrány na stavby jiných objektů. Zachovaly se chrámy v Esně, Edfů, v Kóm-Ombo a na ostrově Philae.
HORŮV CHRÁM V EDFŮ. Má ucelený půdorys. Je prostorově harmonicky vyvážený; hlavice sloupů jsou ve tvaru svazku palmových listů. Po Amonově chrámu v Karnaku, je to druhý největší chrám v Egyptě. (Poměr půdorysu je 3/13). Průčelí sloupové síně má zeď do poloviny sloupů, tím proniká světlo hlouběji do chrámu. Okolo svatyně je síň „Devatera bohů“ s kaplemi menších bohů. Za ní jsou úzké chod-by ke kryptám. Ukládaly se sem sochy bohů a rituálních předmětů. Zde také bylo schodiště na střešní terasu. Používalo se při procesních obřadech = královská socha se na střeše spojovala se slunečním kotoučem a tak obnovovala své síly. Všechny zdi v okolí svatyně jsou hustě pokryty texty o přesném určení místností a o podobě obřadů (kamenná knihovna). V nádvoří i ve sloupové síni jsou vedle sebe různě tva-rované hlavice sloupů. Na vnější ohradní zdi jsou soubory reliéfů a dramatických textů o vítězných bojích Hora s bohem Sutechem (vrahem otce Usíra). V sloupové síni (hypostylu) je námětově (v reliéfech) i ve tvarech sloupových hlavic vše vyjádře-ním vody – bažiny = prvotního stvoření. Před první sloupovou síní stojí velká kamen-ná socha v podobě sokola. Celý chrám má neobvyklou orientaci sever-jih.
GALERIE SERAPEU V SAKKAŘE. Zde byli v obrovských dioritových sar-kofázích, v malých komorách v rozlehlých galeriích, pohřbíváni posvátní býci Api-sové již od Sajské dynastie (664-30 př.n.l.).