Tuesday, October 02, 2007

Zvěrokruh "začíná" v nadhlavníku

Jak jsme si v minulých dílech ukázali, egyptská pyramida byla postavena v souladu s matematickými, geometrickými, astronomickými i astrologickými zákony. 4 strany čtvercové základny reprezentují 4 živly a 3 strany trojúhelníka nad každou stranou čtverce symbolizují každý ze 4 živlů ve 3 kvalitách svého projevu. 4*3=12 - a jsme u Zodiaku. 4+3=7 - posvátná sedmička jako číslo ztvárňující projevený a neprojevený vesmír současně. 7 je tedy číslo celistvosti, Absolutna. Toto číslo koresponduje velmi úzce i s tehdejší sedmicí známých planet. Čtvercová základna znamená fyzickou hmotu - Zemi, vrchol=Slunce v nadhlavníku (na MC), které svým životadárným vlivem působí na hmotu.
Tajemství skutečného významu zodiaku v egyptské esoterice se vždy předávalo z Mistra na žáka pod hrozbou trestu smrti při profanaci. Ačkoliv dodnes nebyla tato hluboká mystéria nikde zveřejněna, přesto máme nyní všichni možnost posoudit logičnost a skutečnou oprávněnost souvislosti egyptských pyramid a zodiaku.
Jak víme, jednotlivá znamení zodiaku lze aplikovat dle zákona analogie v mnoha astrologických oborech. Zodiakem lze dokonale popsat průběh čehokoliv, co se rozhodlo existovat. Může to být vznik a zánik věci, podniku, myšlenky, život zvířete, rostliny atd. Předmětem pozornosti Egypťanů byl vždy člověk, jako potenciálně nejdokonalejší bytost na Zemi. Lidé se liší od zvířat jedině tím, že mají schopnost poznat kdo jsou, odkud přicházejí a kam kráčejí a jaký to má vše smysl. Nic jiného není důležité...
Tradiční astrologii sloužil zodiak k popisu lidského vnějšího- exoterního života, tzn. projevům lidského těla dle různých vzorců, které naznačuje zvěrokruh. Egyptská astrologie naproti tomu pozorovala a popisovala lidský život vnitřní - esoterní. Mapovala svět lidské duše, která prochází svou evoluční cestu za Nesmrtelností, za Poznáním. Každé astrologické znamení bylo samostatným světem, ve kterém se musela lidská duše - řecky "psýché" vědomě vyznat a zvládnout jeho zkušenost. Kromě znamení Ryb, kde vědomí nikdy nelze udržet bdělé ( viz.dále ).