Friday, July 13, 2007

KANCLÉŘ NACHTEJ.

Dřevo, inkrustované oči vyjadřující údiv a strach. Lidé nepřipraveni vycházejí do Usírovy říše, poděšeni stejně tím, co viděli na zemi, jako tím, co je čeká po smrti. Postava ve skutečné velikosti s nakročenou levou nohou. Kráčí s volně spuštěnýma rukama, s prostou důstojností. Tělo je štíhlé , bez příkras, ruce citlivě modelované (se zaoblenými prsty a nehty), tvář je portrétem, vystupující lícní kosti, oči z alabastru a sopečného skla.
Nachtej byl představitelem 13. nomu s hlavním městem Asjút. Zde v hoře bylo nalezeno 26 hrobek IX.-XII. dynastie. V hrobce bylo 11 soch Nachteje. Na podstavci je u jména zdůrazněno “Chráněnec boha Usíra“.
SOCHA MENTUKOTEPA. Malovaný pískovec zakladatele Střední říše a XI. dynastie. Panovník v posmrtné roli jako ztotožněný s Usírem, s rukama zkříženýma na prsou. Je plný nezkrotné, brutální energie; byl úspěšným válečníkem. Na hlavě má červenou korunu Dolního Egypta, na těle slavnostní bílý plášť. Oči jsou malované. Sedí na kostce. Obdobné sochy tvořili vstupní alej před zádušním chrámem v Der El-Bafri.