Friday, September 29, 2006

V příštích cyklech svého projevu se paprsek Absolutna opět projeví dle vzorců Zvěrokruhu, počínaje Beranem. Tentokrát bude ovšem o zkušenost a Poznání dále, jistě se projeví jinou formou. Nutné je dodat, že než bytost dosáhne Transcendentního Vědomí (Vodnář), mnohokrát se mezitím inkarnuje do fyzických těl. Jakmile se vědomí již jednou "Probudilo", v dalších inkarnacích je Vědomé již od jejich počátku (od zn. Berana), nebo v průběhu inkarnace dojde ke vzpomínce na vlastní Pravou Přirozenost , která je posléze opět realizována.
Jak již bylo uvedeno, 11 archetypálních světů (Beran - Vodnář) lze vědomě prožívat. 12. znamení Ryb vždy zůstává neobjasněným, zahaleným mystériem pro všechny formy Neprobuzeného vědomí. Kdyby tomu tak nebylo, Vesmír by musel být konečný, determinovaný a tím i nudný. Naštěstí tomu tak není a proto je a bude stále co objevovat vně i uvnitř.

Sunday, September 24, 2006

Ono Kosmické "M" ve skutečnosti nepatří 12. znamení Zvěrokruhu - Rybám, ale 13. Nepojmenovatelnému a Neprojevenému principu, který si můžeme modelově představit v 1 nekonečně malém, hypotetickém bodě - mezi koncem a začátkem Zvěrokruhu - tzv. Jarní bod. Takto pochopíme shodu s hebrejským systémem a systémem Tarot, kde "Mem" má pořadové číslo 13. Obdobně vysvětlíme shodu s tibetským posvátným číslem 13.

Thursday, September 21, 2006

Vědomí se potápí stále hlouběji do očistného nevědomého spánku za doprovodu zvuku "M". Zn. Ryb symbolizuje ono tajemné, nestvořené, neprobádané a posvátné "AUM" - kruh se uzavřel ("A" = zn. Berana, "U" = průchod Zvěrokruhem, "M" = zn. Ryb). Znamená odevzdání individuálního vědomí stavu hlubokého spánku - nevědomí (u Neprobuzených bytostí). Z hlediska mystického však jde o Absolutní oběť , položenou na oltář Kosmu.

Jde o Nejvyšší Oběť,

jakou může Probuzená bytost položit na "oltář Univerza" a kterou může pochopit jen ona. Takovéto bytosti (dají-li se ještě bytostmi nazvat) se mohou vracet v příštích cyklech do "svých" světů jako avatárové či bódhisatvové, aby ukazovali ostatním bytostem Cesty ke Světlu...
Naopak individuality, které v průběhu cyklu nedošly poznání své pravé Přirozenosti se odevzdávajíspánku a odebírají se tak do největších hlubin Oceánu, aby si zde nevědomě odpočinuli před novým kosmickým cyklem (tj. příští inkarnací).

Tuesday, September 19, 2006

znamení Ryb:

Nic individualizovaného v Universu netrvá věčně, vše má svůj počátek a konec. Jinak je to však s Kosmickým Vědomím, které se dostalo nad hranici omezení prostorem a časem. Žije ve Věčnosti, proto nikdy nevzniklo a nezanikne. Ve Vodnáři byla trvale rozpuštěna iluse oddělenosti - individuálního ega a došlo k trvalému Žití ve stavu Kosmického Vědomí. Zde ve zn. Ryb se mystik vzdává dosaženého Kosmického Vědomí ve prospěch všech bytostí.

Monday, September 18, 2006

Jedná se o nejvyšší možný stav vědomí, který je možné dosáhnout ve fyzickém těle, při jeho zachování. Takováto "bytost" opouští při fyzické smrti tělo zcela vědomě, obvykle z vlastního rozhodnutí, v Nejvyšším stavu Mahásamádhi. Zn. Vodnáře symbolizuje Nejvyšší stav Absolutního Vědomí, tedy cíl a smysl Života, pro veškerá jeho podobenství. Individuální Duše - Átmán se odevzdala Duši Vesmíru - Bráhmánu...

Sunday, September 17, 2006

znamení Vodnáře:

Poznání a Moudrost se zde prohlubuje (Saturn v domicilu). Po stále hlubších vnorech do Reality se bytost naučila rozpoznat, jaké mechanismy udržují pseudoindividualitu při její existenci. Dešťová kapka dopadá na hladinu nehybného Oceánu a rozpouští tím svou ilusi individuality (Slunce v exilu). ÁTMÁN se tak odevzdává BRÁHMÁNU, jehož byl vždy součástí. Bytost, dá-li se tak ještě nazvat, prožívá Velké Probuzení - Nirvikalpasamádhi, spojení s celým Vesmírem. Je to stav absolutní svobody, kdy se hranice vědomí ztotožní s hranicemi Absolutna. Tedy Absolutno pozoruje Absolutno - žádný rozdíl, žádná dualita, jen Nekonečné Vědomí, odrážející na své klidné, nehybné a tiché hladině sebe samo.

Saturday, September 16, 2006

Transpersonální sféry Zvěrokruhu

X. znamení Kozoroha: Po těžkém úsilí se individualita dopracovala na vrchol hory (pyramidy). Je časně ráno 6 :OO hod. , právě svítá. Po dlouhé noci nevědomosti a zatemnění je nyní vědomí bytosti osvíceno paprsky vycházejícího Slunce - jako symbolu Primárního zdroje projevené Existence. Individualita nachází Poznání, Moudrost (Saturn v domicilu). Ztotožňuje se se svým vyšším Já (alter ego) - ÁTMÁNEM, avšak individualita zde definitivně nezaniká. Ačkoliv je již bytost Probuzena, nic nekončí, vše teprve začíná. Od této chvíle je všechna síla a touha bytosti zaměřena na upevnění kontaktu s ÁTMÁNEM, zdrojem individuálního života (Mars povýšen).
Jsou zažívány vnory různého stupně a hloubky (samádhi), při nichž se bytost postupně vědomě ztotožňuje s každým atomem v Universu. Zn. Kozoroha symbolizuje Probuzení - Osvícení, dosažení prvního vědomého kontaktu se svým Nadjá.

Wednesday, September 13, 2006

znamení Střelce

Na tomto stupni přichází k individualitě Učitel, aby ji pomohl projít pestré "ohnivé" mentální sféry. Může to být vnější Mistr, nebo vnitřní hlas vlastní intuice. V této úrovni idejí prožívá bytost jasnovidně nesčetné vize. Učí se soustředit svou mysl a namířit svou pozornost (šíp Střelce) k Primárnímu zdroji. Odpoutává se vědomě od své karmy, což je důležité proto, aby vzpomínky na minulost neodebírali individuu sílu, nyní tak potřebnou. Znamení Berana a Střelce náleží do "ohnivých" mentálních sfér. Zatímco v Beranu se vynořila prvotní idea projevené Existence, ve Střelci se individualita učí ideu- ilusi ega rozpoznat, rozpustit a překonat. Zn. Střelce symbolizuje vedení Mistrem, odpoutání , vize, koncentraci na Vrchol, zrychlení vyrovnávání zbytků osobní karmy, rychlejší a přímější evoluční vzestup.

Tuesday, September 12, 2006

Znamení Býka a Štíra odpovídá astrálu. V Býku se astrální tělo zhmotňovalo - utvářelo, ve Štíru se očišťuje - transformuje. Tyto transformace zasahují pochopitelně i fyzické tělo, které se posléze stává odolnější vůči rychlým vibracím vyšších sfér, po nichž bude individualita dále již rychleji putovat. Zn. Štíra symbolizuje radikální transformaci individuálního vědomí, psýché i fyzického těla. Znamená souboj s personifikací vlastní karmy a strachu, který musí být rozpoznán, pochopen a odmítnut - separován od bytosti.

Monday, September 11, 2006

Psýché

prochází velkou krizí (Luna v pádu). Toho, kdo touto branou neprojde zastihne fyzická smrt (viz. sfinga v pohádkách). Proto se klade takový důraz na získání rovnováhy těla i duše ve Vahách. Podobně i u každé umírající bytosti dochází k setkání s personifikacemi jejich horšího já, setkání s vlastním strachem. Avšak zde toto setkání není vyvoláno cíleným mystickým úsilím jako je tomu u adeptů Probuzení (2. varianta), ale "vypnutím" fyzických senzorů při fyzické smrti, čímž logicky dojde k uvolnění psychických sil, které jsou za života fyz. těla vázány na tyto jednotlivé smysly. Následuje ohromná srážka psychických sil, na kterou je dobré být připraven - viz. Tibetská kniha mrtvých.

Sunday, September 10, 2006

varianta mohou postoupit dále a uskutečnit tak Velké Probuzení ještě za života fyzického těla.
Ti, kteří zde umírají se budou muset znovu fyzicky inkarnovat tak dlouho a tolikrát, dokud nakonec nepřistoupí na variantu harmonie a dokud nedosáhnou Velkého Probuzení. Takže nakonec stejně nikdo nemá na vybranou. Nikdo nepřemůže Zákon, jedině Ten kdo ho sám stvořil... Ve Štíru se adepti Probuzení setkávají v astrálu se Strážkyní prahu, což je personifikace jejich strachu a karmy. Že nejde o nic příjemného, naznačuje i Venuše v exilu.

Saturday, September 09, 2006

znamení Štíra:

Zde bytosti, které si vybraly vědomě či nevědomě 1. variantu umírají, neboť se nepřizpůsobili v předešlém zn. Vah - požadavku harmonie, která je nutná pro vědomý vstup psýché do vyšších sfér. Tyto individuality pokračují další cestu zodiakem (Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby) již posmrtně (stejně mnohdy nevědomě), bez kontaktu s fyzickým světem, zatímco individuality, které v sobě uskutečnily rovnováhu - 2.

Thursday, September 07, 2006

Všimněme si, že obě znamení - Blíženců i Vah ovládají hladinu éterické energie ve fyzickém těle.
2. volba: bytost se poučila z vnějšího světa a považuje tuto epizodu za uzavřenou. Nyní se rozhodla zkoumat vnitřní světy - tedy sebe sama. Aby si mohla při současném stavu vědomí uchovat fyzické zdraví a vitalitu, nezbývá ji nic jiného, než přestat prosazovat vlastní individualitu (Slunce v pádu) a usilovat o Poznání (Saturn povýšen) a harmonii včetně vyrovnání karmy. Harmonii ne jako cíl, ale jako nástroj (zn. Vah je jediným "neživým" znamením Zvěrokruhu - nástrojem a na principu Vah je postaven celý Zvěrokruh. Zn. Vah není sedmé v pořadí náhodou - viz. číslo 7 - "I. Symbolika pyramid v astrologii"). Zn. Vah představuje hledání harmonie, klidu a snahu o maximální fyzické i duševní zdraví a snahu vyrovnat karmu. Znamená také životní volbu, velké Rozhodnutí.

Wednesday, September 06, 2006

znamení Vah:

Individuum nyní prochází hlubinou nebes (IC). Momentálně je pro ni život doslova peklem (IC + 24:OO =pověra "hodina duchů"), je na dně, neboť ztrácí víru v sebe, ve smysl toho, pro co dosud žila. V této fázi vývoje je bytost velmi zranitelná. Toto znamení je křižovatkou. Je zde možnost volby:
1. volba: bytost dále zůstane v nejistotě, tzn. neusiluje o svůj další růst a pochopení života. Tím je zároveň rovnováha zn. Vah porušena a bytost začíná radikálně tělesně stárnout, ubývá její éterická životní energie nutná pro zachování fyz. těla. V následujícím znamení Štíra takováto bytost tělesně umírá.

Tuesday, September 05, 2006

znamení Panny:

Individuum získalo ve Lvu mnoho životních zkušeností ze světa fyzického těla a projevů hmoty. Nyní dochází ke zpracování těchto zkušeností (Merkur povýšen + v domicilu). To, co dosud znamenalo hodnotu a potěšení, je nyní bezvýznamné. Bytost je nyní velmi zklamána, sklíčena a neuspokojena (Venuše v pádu), neboť dokonale poznala vnější svět, ale nenašla to, co hledala. Naprosto chladně se uzavírá do sebe a přemýšlí o sobě a své minulosti - analyzuje, snaží se vše pochopit a udělat si ve svém chápání smyslu života pořádek, ale je to pro ni těžké (Jupiter v exilu). Zn. Panny symbolizuje individuální stáří (ve smyslu odumírání zevnímu světu, tj.běžným lidským radostem a starostem, tzn. nezávisle na biologickém věku), nejistotu, analýzu, plánování dalšího vývoje, hledání Nauky.

Monday, September 04, 2006

znamení Lva:

Lidská bytost je maximálně zakořeněna do fyzického světa. Uspokojuje svou touhu projevovat sílu Slunce na Zemi (Slunce domicil), avšak toto se neděje zcela Vědomě a Svobodně (Saturn v exilu, Uran v exilu - !!! Egyptská astrologie s ním nepracovala!!!), ale z tlaku vnitřních popudů - hnána silou osobní karmy. Obrovská touha po zevním životě zde přináší bytosti dokonalé poznání projevů hmoty a prožitek nejhrubší individuality, což poslouží jako odrazový můstek do vyšších realit. Zn. Lva symbolizuje individuální zralost a dospělost, výboje a tlaky karmy v pozemských životních osudech.

Saturday, September 02, 2006

Nastupuje výchova rodinou,

školou, společností (Jupiter povýšen). Pokud Zvěrokruh aplikujeme na období jediného dne, pak každé znamení vládne 2 hodiny, přičemž počáteční zn. Berana (na MC) vládne od 12:OO do 14:OO hodin. Zn. Raka, ve kterém začíná fyzické projevení vládne 2 hodiny od 18:OO hodin. Pro kabalistické astrology začínal nový den právě v 18:OO, což bylo pochopitelně způsobeno znalostí analogie zn. Raka s denními hodinami. Zn. Raka symbolizuje fyzické zrození, individuální mládí a dospívání, výchovu a modelování lidské duše vlivy okolí a společnosti. Znamená též znovuzapojení činnosti karmy ve fyzickém světě.