Tuesday, June 10, 2008

Čoskoro začali Egypťania stavať lode. V časoch kráľa Škorpióna už museli existovať špecializované remeselnícke dielne. Nehovoríme len o výrobe jednoduchých člnov zo šachora, ale o plavidlách z dreva. Egyptská krajina sa zmenila. Dnes Je tu veľmi málo stromov. Avšak robotníci kráľa Škorpióna mali zrejme k dispozícii dostatok dreva z lesov na stavbu lodí.1
Aj keď sa následkom záplav údolie Nílu premenilo na obrovské jazero, styky medzi obývanými oblasťami sa celkom neprerušili. V skutočnosti dediny stáli na miernych vyvýšeninách pospájaných cestami na vrcholoch hrádzí. Ako sme si už povedali, v egyptskej mentalite nič nie je zredukované len na materiálnu, svetskú hodnotu. Pozemský Níl má svoj vzor v nebeskom Níle. Keď vody Nílu zalejú krajinu, ponorí sa Níl do praoceána, z ktorého vystúpia len pásiky zeme, prvé pahorky, na ktorých vzniká život. Jednoduchým striedaním ročných období prežíva egyptský ľud každý rok znova najzákladnejšie a najhlbšie mýty o stvorení.
Podľa Egypta je svet skutočne obkolesený veľkým kruhovým oceánom, akousi formou boha Nuna, energie, z ktorej pochádza všetko. Nad zemou je obloha podopretá štyrmi piliermi s orientáciou na juh. Čo sa týka ducha rieky Nílu, volá sa Hapi. Je skutočným otcom-živiteľom, vďaka ktorému sú ľudia šťastní. Hapi je obojpohlavný duch zrodený v jaskyni pri Asuáne,neďaleko prvého kataraktu.