Monday, October 29, 2007

Transpersonální sféry Zvěrokruhu

X. znamení Kozoroha: Po těžkém úsilí se individualita dopracovala na vrchol hory (pyramidy). Je časně ráno 6 :OO hod. , právě svítá. Po dlouhé noci nevědomosti a zatemnění je nyní vědomí bytosti osvíceno paprsky vycházejícího Slunce - jako symbolu Primárního zdroje projevené Existence. Individualita nachází Poznání, Moudrost (Saturn v domicilu). Ztotožňuje se se svým vyšším Já (alter ego) - ÁTMÁNEM, avšak individualita zde definitivně nezaniká. Ačkoliv je již bytost Probuzena, nic nekončí, vše teprve začíná. Od této chvíle je všechna síla a touha bytosti zaměřena na upevnění kontaktu s ÁTMÁNEM, zdrojem individuálního života (Mars povýšen).
Jsou zažívány vnory různého stupně a hloubky (samádhi), při nichž se bytost postupně vědomě ztotožňuje s každým atomem v Universu. Zn. Kozoroha symbolizuje Probuzení - Osvícení, dosažení prvního vědomého kontaktu se svým Nadjá.

Labels:

Thursday, October 25, 2007

znamení Střelce:

Na tomto stupni přichází k individualitě Učitel, aby ji pomohl projít pestré "ohnivé" mentální sféry. Může to být vnější Mistr, nebo vnitřní hlas vlastní intuice. V této úrovni idejí prožívá bytost jasnovidně nesčetné vize. Učí se soustředit svou mysl a namířit svou pozornost (šíp Střelce) k Primárnímu zdroji. Odpoutává se vědomě od své karmy, což je důležité proto, aby vzpomínky na minulost neodebírali individuu sílu, nyní tak potřebnou. Znamení Berana a Střelce náleží do "ohnivých" mentálních sfér. Zatímco v Beranu se vynořila prvotní idea projevené Existence, ve Střelci se individualita učí ideu- ilusi ega rozpoznat, rozpustit a překonat. Zn. Střelce symbolizuje vedení Mistrem, odpoutání , vize, koncentraci na Vrchol, zrychlení vyrovnávání zbytků osobní karmy, rychlejší a přímější evoluční vzestup.

Wednesday, October 24, 2007

Znamení Býka a Štíra

odpovídá astrálu. V Býku se astrální tělo zhmotňovalo - utvářelo, ve Štíru se očišťuje - transformuje. Tyto transformace zasahují pochopitelně i fyzické tělo, které se posléze stává odolnější vůči rychlým vibracím vyšších sfér, po nichž bude individualita dále již rychleji putovat. Zn. Štíra symbolizuje radikální transformaci individuálního vědomí, psýché i fyzického těla. Znamená souboj s personifikací vlastní karmy a strachu, který musí být rozpoznán, pochopen a odmítnut - separován od bytosti.

Sunday, October 21, 2007

znamení Štíra:

Zde bytosti, které si vybraly vědomě či nevědomě 1. variantu umírají, neboť se nepřizpůsobili v předešlém zn. Vah - požadavku harmonie, která je nutná pro vědomý vstup psýché do vyšších sfér. Tyto individuality pokračují další cestu zodiakem (Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby) již posmrtně (stejně mnohdy nevědomě), bez kontaktu s fyzickým světem, zatímco individuality, které v sobě uskutečnily rovnováhu - 2. varianta mohou postoupit dále a uskutečnit tak Velké Probuzení ještě za života fyzického těla.
Ti, kteří zde umírají se budou muset znovu fyzicky inkarnovat tak dlouho a tolikrát, dokud nakonec nepřistoupí na variantu harmonie a dokud nedosáhnou Velkého Probuzení. Takže nakonec stejně nikdo nemá na vybranou. Nikdo nepřemůže Zákon, jedině Ten kdo ho sám stvořil... Ve Štíru se adepti Probuzení setkávají v astrálu se Strážkyní prahu, což je personifikace jejich strachu a karmy. Že nejde o nic příjemného, naznačuje i Venuše v exilu. Psýché prochází velkou krizí (Luna v pádu). Toho, kdo touto branou neprojde zastihne fyzická smrt (viz. sfinga v pohádkách). Proto se klade takový důraz na získání rovnováhy těla i duše ve Vahách. Podobně i u každé umírající bytosti dochází k setkání s personifikacemi jejich horšího já, setkání s vlastním strachem. Avšak zde toto setkání není vyvoláno cíleným mystickým úsilím jako je tomu u adeptů Probuzení (2. varianta), ale "vypnutím" fyzických senzorů při fyzické smrti, čímž logicky dojde k uvolnění psychických sil, které jsou za života fyz. těla vázány na tyto jednotlivé smysly. Následuje ohromná srážka psychických sil, na kterou je dobré být připraven - viz. Tibetská kniha mrtvých.

Friday, October 19, 2007

VII. znamení Vah: Individuum nyní prochází hlubinou nebes (IC). Momentálně je pro ni život doslova peklem (IC + 24:OO =pověra "hodina duchů"), je na dně, neboť ztrácí víru v sebe, ve smysl toho, pro co dosud žila. V této fázi vývoje je bytost velmi zranitelná. Toto znamení je křižovatkou. Je zde možnost volby:
1. volba: bytost dále zůstane v nejistotě, tzn. neusiluje o svůj další růst a pochopení života. Tím je zároveň rovnováha zn. Vah porušena a bytost začíná radikálně tělesně stárnout, ubývá její éterická životní energie nutná pro zachování fyz. těla. V následujícím znamení Štíra takováto bytost tělesně umírá.
Všimněme si, že obě znamení - Blíženců i Vah ovládají hladinu éterické energie ve fyzickém těle.
2. volba: bytost se poučila z vnějšího světa a považuje tuto epizodu za uzavřenou. Nyní se rozhodla zkoumat vnitřní světy - tedy sebe sama. Aby si mohla při současném stavu vědomí uchovat fyzické zdraví a vitalitu, nezbývá ji nic jiného, než přestat prosazovat vlastní individualitu (Slunce v pádu) a usilovat o Poznání (Saturn povýšen) a harmonii včetně vyrovnání karmy. Harmonii ne jako cíl, ale jako nástroj (zn. Vah je jediným "neživým" znamením Zvěrokruhu - nástrojem a na principu Vah je postaven celý Zvěrokruh. Zn. Vah není sedmé v pořadí náhodou - viz. číslo 7 - "I. Symbolika pyramid v astrologii"). Zn. Vah představuje hledání harmonie, klidu a snahu o maximální fyzické i duševní zdraví a snahu vyrovnat karmu. Znamená také životní volbu, velké Rozhodnutí.

Wednesday, October 17, 2007

VI. znamení Panny: Individuum získalo ve Lvu mnoho životních zkušeností ze světa fyzického těla a projevů hmoty. Nyní dochází ke zpracování těchto zkušeností (Merkur povýšen + v domicilu). To, co dosud znamenalo hodnotu a potěšení, je nyní bezvýznamné. Bytost je nyní velmi zklamána, sklíčena a neuspokojena (Venuše v pádu), neboť dokonale poznala vnější svět, ale nenašla to, co hledala. Naprosto chladně se uzavírá do sebe a přemýšlí o sobě a své minulosti - analyzuje, snaží se vše pochopit a udělat si ve svém chápání smyslu života pořádek, ale je to pro ni těžké (Jupiter v exilu). Zn. Panny symbolizuje individuální stáří (ve smyslu odumírání zevnímu světu, tj.běžným lidským radostem a starostem, tzn. nezávisle na biologickém věku), nejistotu, analýzu, plánování dalšího vývoje, hledání Nauky.

Monday, October 15, 2007

V. znamení Lva: Lidská bytost je maximálně zakořeněna do fyzického světa. Uspokojuje svou touhu projevovat sílu Slunce na Zemi (Slunce domicil), avšak toto se neděje zcela Vědomě a Svobodně (Saturn v exilu, Uran v exilu - !!! Egyptská astrologie s ním nepracovala!!!), ale z tlaku vnitřních popudů - hnána silou osobní karmy. Obrovská touha po zevním životě zde přináší bytosti dokonalé poznání projevů hmoty a prožitek nejhrubší individuality, což poslouží jako odrazový můstek do vyšších realit. Zn. Lva symbolizuje individuální zralost a dospělost, výboje a tlaky karmy v pozemských životních osudech.
Fyzická inkarnace v pohledu Egyptské esoterní astrologie
IV. znamení Raka: Psýché "přechází řeku zapomnění" (Saturn v exilu), aby tak vymazalo ze svého vědomí vzpomínky na své minulé fyz. inkarnace a na hrubé naplánování inkarnace současné. Je to nezbytné pro svobodný vývoj individua ve fyzickém světě. Tyto informace však nezanikají, ale jsou nyní uloženy v hlubinné paměti, jako součást podvědomí. Teprve teď se může zrodit v lůně matky dítě. Karma začíná znovu pracovat (Saturn exil)...Psýché se až nyní plně inkarnuje do svého dětského tělíčka a vstupuje do vnějšího světa, světa vztahů ( viz. obr. DSC ), ve kterém se nevyzná. Je zcela bezbranné, jeho pozornost je rozptýlena (Mars v pádu), jen vnímá a začíná poznávat. Nastupuje výchova rodinou, školou, společností (Jupiter povýšen). Pokud Zvěrokruh aplikujeme na období jediného dne, pak každé znamení vládne 2 hodiny, přičemž počáteční zn. Berana (na MC) vládne od 12:OO do 14:OO hodin. Zn. Raka, ve kterém začíná fyzické projevení vládne 2 hodiny od 18:OO hodin. Pro kabalistické astrology začínal nový den právě v 18:OO, což bylo pochopitelně způsobeno znalostí analogie zn. Raka s denními hodinami. Zn. Raka symbolizuje fyzické zrození, individuální mládí a dospívání, výchovu a modelování lidské duše vlivy okolí a společnosti. Znamená též znovuzapojení činnosti karmy ve fyzickém světě.

Friday, October 12, 2007

III. znamení Blíženců:

Tvoří v prenatálním období most mezi duší (psýché) a tělem budoucího dítěte v děloze, čímž je zajištěno proudění éterické životní síly do tohoto plodu. Až dosud se totiž fyzický plod vyvíjel naprosto mechanicky, čerpajíc jen z energetických zásob budoucí matky. Teprve v Blížencích si definitivně určuje psýché své budoucí tělo, plánuje průběh budoucí inkarnace a "svobodně" si volí budoucí rodiče, místo zrození a podmínky inkarnace. Znamení Blíženců ovládá plánování inkarnace, výměnu éterické životní energie mezi matkou a plodem a umožňuje kontakt psýché s fyzickým tělem v prenatálním období.
Průchod bytosti jednotlivými znameními (světy) samozřejmě nemá nic společného s průchodem Slunce Zvěrokruhem během kalendářního roku. Jednotlivá znamení představují pro bytost různé archetypální zkušenosti.

Wednesday, October 10, 2007

znamení Býka:

Individuum přechází z mentálních světů do světů astrálních, přičemž stále více a více na sebe nalepuje astrální hmotu (astrální inkarnace). Astrální tělo je již zcela vyvinuté, dotvořené (Luna povýšena ) , materializováno v astrální sféře. V těle nastávající matky se paralelně již několik měsíců vyvíjí plod budoucího dítěte (zatím zcela mechanicky). Znamení Býka symbolizuje astrální materializaci individuality, vznik duše.

Labels:

Monday, October 08, 2007

Pojďme se tedy spolu vydat na cestu zvěrokruhem, po které stejně všichni vědomě či nevědomě kráčíme
I. znamení Berana: Z hloubek nehybného Oceánu klidu a zapomnění (u Neprobuzených bytostí) se ozývá prvotní zvuk "A". Získává nepřekonatelnou dynamiku, která zesiluje jeho ideu projevit se. Toto jádro budoucí bytosti rozechvívá struny nejjemnějších sfér a začíná se jimi "obalovat", aby se postupně materializovalo. Tento zárodek lidské duše je na počátku své dlouhé cesty, je proto zatím zcela nevědomý , zastíněný, bez poznání a zkušenosti - hnán silou nevyrovnané karmy do další fyzické inkarnace (Saturn v pádu). Prochází mentálními sférami, ve kterých pokračuje diferencování se do stavu individuality (Slunce povýšeno). Tak vzniká zárodek duše... Znamení Berana symbolizuje prvotní ideu - projevit se (dobrovolně - avatárové a bódhisatvové, ostatní nedobrovolně - následkem nevyrovnané karmy).

Sunday, October 07, 2007

Nastává tedy zhmotňování,

individualizace (I.- Beran, Býk, Blíženci) a dočasná inkarnace na místo svého projevu a získávání fyzické zkušenosti (II.- Rak, Lev, Panna). Poté dochází k odhmotňování, zduchovnění a očistě individua, které se začíná odebírat s nabytou zkušeností do transpersonálních sfér (III.- Váhy, Štír, Střelec). Vědomí dosahuje svého skutečného domova (střed nebe =MC) a kapka individuality se rozpouští v Oceánu, aby tak obohatila kolektivní Vědomí (pro "neprobuzené" bytosti kolektivní Nevědomí) zkušeností jedince (IV.- Kozoroh, Vodnář, Ryby).

Wednesday, October 03, 2007

Egyptští zasvěcenci

si pochopitelně byli vědomi nesmrtelnosti lidského jádra. Adepti magie byli cvičeni tak, aby dokázali udržet bdělý stav svého vědomí i ve sférách, kterými se necvičený člověk pohybuje zcela nevědomě před zrozením, po smrti či ve snu a spánku.
Jak již bylo uvedeno, vrchol pyramidy symbolizoval zasvěcencům Slunce v nadhlavníku, tedy na MC. Vše začínalo na Nebi, proto i Zvěrokruh musel "začínat" v nadhlavníku. Slunce jimi bylo uctíváno, jako zdroj veškerého života a proto je také uprostřed nebe, na MC. To nám potvrzuje též fakt, že Slunce je v Beranu ( doslova ) povýšeno- viz. obr.
Na obrázku jsou vyznačeny osy ASC - DSC a MC - IC v obráceném smyslu úmyslně, neboť zde nesledujeme pohyb ASC vůči statickému vědomí (Slunci), ale opačný relativní pohyb vědomí (paprsku Slunce) Zvěrokruhem a jeho evoluční cestu. Sféry mentál - astrál - éter na obr. jsou pouhým zjednodušeným pracovním modelem.
Egyptští zasvěcenci rozdělili průchod Zvěrokruhem na 4 základní principy: Z neprojeveného transpersonálního Bytí (Kozoroh, Vodnář, Ryby), které je v absolutním stavu nehybnosti, jako klidná hladina moře, se část Jeho Nekonečného Vědomí rozhodne projevit a získat tím po absolvování celé evoluční zodiakální cesty zkušenost, která obohatí původní "Oceán Vědomí", ze kterého nastalo individuální projevení.

Tuesday, October 02, 2007

Zvěrokruh "začíná" v nadhlavníku

Jak jsme si v minulých dílech ukázali, egyptská pyramida byla postavena v souladu s matematickými, geometrickými, astronomickými i astrologickými zákony. 4 strany čtvercové základny reprezentují 4 živly a 3 strany trojúhelníka nad každou stranou čtverce symbolizují každý ze 4 živlů ve 3 kvalitách svého projevu. 4*3=12 - a jsme u Zodiaku. 4+3=7 - posvátná sedmička jako číslo ztvárňující projevený a neprojevený vesmír současně. 7 je tedy číslo celistvosti, Absolutna. Toto číslo koresponduje velmi úzce i s tehdejší sedmicí známých planet. Čtvercová základna znamená fyzickou hmotu - Zemi, vrchol=Slunce v nadhlavníku (na MC), které svým životadárným vlivem působí na hmotu.
Tajemství skutečného významu zodiaku v egyptské esoterice se vždy předávalo z Mistra na žáka pod hrozbou trestu smrti při profanaci. Ačkoliv dodnes nebyla tato hluboká mystéria nikde zveřejněna, přesto máme nyní všichni možnost posoudit logičnost a skutečnou oprávněnost souvislosti egyptských pyramid a zodiaku.
Jak víme, jednotlivá znamení zodiaku lze aplikovat dle zákona analogie v mnoha astrologických oborech. Zodiakem lze dokonale popsat průběh čehokoliv, co se rozhodlo existovat. Může to být vznik a zánik věci, podniku, myšlenky, život zvířete, rostliny atd. Předmětem pozornosti Egypťanů byl vždy člověk, jako potenciálně nejdokonalejší bytost na Zemi. Lidé se liší od zvířat jedině tím, že mají schopnost poznat kdo jsou, odkud přicházejí a kam kráčejí a jaký to má vše smysl. Nic jiného není důležité...
Tradiční astrologii sloužil zodiak k popisu lidského vnějšího- exoterního života, tzn. projevům lidského těla dle různých vzorců, které naznačuje zvěrokruh. Egyptská astrologie naproti tomu pozorovala a popisovala lidský život vnitřní - esoterní. Mapovala svět lidské duše, která prochází svou evoluční cestu za Nesmrtelností, za Poznáním. Každé astrologické znamení bylo samostatným světem, ve kterém se musela lidská duše - řecky "psýché" vědomě vyznat a zvládnout jeho zkušenost. Kromě znamení Ryb, kde vědomí nikdy nelze udržet bdělé ( viz.dále ).